lauantai 22. marraskuuta 2008

Engeström IT-kouluttajien syysseminaarissa

Yrjö Engeström puhui työn historiallisista kehitystyypeistä:

Kuva 1: Yrjö Engeströmin esittämä periaaatekuva työn historiallisista kehitystyypeistä (Victor & Boynton, 1998).

Yrjö Engestömin mukaan kaikkien yritysten kehitystila voidaan tunnistaa oheisen kaavion avulla. Useimmiten yrityksessä toimii useampia kehitystiloja. Yhteiskehittely oli hänen mielestään historiallisesti uusi toimintatapa ja se näkyy mm. Metson yhteistyökehittelyssä, missä puhutaan tuotepalvelukokonaisuuksista, tuotteen jatkuvasta kehittämisestä ja elinkaarisopimuksista.
Yrjö puhui myös "jalkauttamisen" toivottomuudesta. Hänen mukaansa (ja Ciborraan viitaten) on päästävä irti "hallinnasta" eli uskosta ylhäältä alas määrättävästä muutoksesta ja kehityksestä.
Nämä yritykset johtavat "drift"-tyyppiseen häiriöön. Kuunnellessani minulle tuli mieleen, että juuri tästä oli kysymys Windows Vistan 8 vuotta kestäneessä kehitystyössäkin. Johdon pyrkimyksistä huolimatta kaikki meni pieleen. Samana aikana Linux-kehittäjäyhteisö ehti kehittää ilman hierarkista johtamista noin 20 uutta käyttöjärjestelmäversiota.

1 kommentti:

Eija Kalliala kirjoitti...

Risto,
Kiitos blogiteksteistäsi IT-kouluttajien tilaisuudesta. Linkitin ne IT-kouluttajien sivustolle http://www.ttlry.fi/yhdistykset/itko/tapahtumat/oppiminen_ja_innovaatio_tyoelama/

Eija Kalliala