keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Opettaminen ja johtaminen

Onko opettamisella ja johtamisella jotain yhteistä? Ehkä. Meillä on työpaikalla eletty ymmärrettävää rajua organisaatiomuutosta eikä toimivan johdon organisointi ole kaikessa mennyt mielestäni eteenpäin. Olen nimittöin saanut uuden johtajan. Hän on sivari ja vähemmän koulutettu sekä johtamistaidoiltaan että akateemisesti. Ja mitä siis saimme? Modernin johtamisen sijaan olemme joutuneet ikivanhaan hierarkiseen johtamistapaan. Kyllä antiikki tuntuu masentavalta. Oman hoitoalalla toimivan leidini pomokin erotettiin, kun hänen johtamistapansa oli 90-luvun puolivälistä. Entäs meillä? Virkamiesjohtaja on "erottamaton" ja johtamisportaiden lisäämiselle ei mahda mitään ellei äänestä jaloillaan.

Mielestäni johtamisella ja opettamisella on tänä päivänä jokin analoginen yhteys. Täytyypä siis pohdiskella asiaa lisää tuonnenpana.

1 kommentti:

Harri Haanpää kirjoitti...

Kieltämättä TKK:n organisaatiomuutos on aika raju, ja menee varmasti vielä vuosia, ennen kuin särmät hioutuvat uudesta tiedekunta-laitosrakenteesta. Paitsi tietenkin, että seuraava organisaatiomuutos, yliopistojen yhdistyminen, on jo kovaa vauhtia menossa.

Vaikuttaa siltä, että aina organisaatiomuutosten yhteydessä keskushallinto haluaa ottaa tiukan otteen, jota sitten normaaliaikana hallitusti löysätään. Ymmärtääkseni nytkin yliopistojen yhdistämistä puuhattaessa Palvelukeskus PAVEn väki kaavailee, että jatkossa laitosten olisi tietokoneita ostaessaan valittava heidän listoiltaan yksi kolmesta mahdollisesta kokoonpanosta - ajatus, joka kyllä hämmentää tietotekniikkaihmisiä.

Mitä jaloillaan äänestämiseen tulee, on aika mielenkiintoista, että Tieteentekijöiden liiton tuoreessa kyselyssä jopa 63,6 % 30-39-vuotiaista yliopisto-opettajista ja -tutkijoista on harkinnut uranvaihtoa. Kenen se uusi yliopistolaitos pitäisi rakentaa?